DOI Uygulaması

DOI'nin anlamını şu şekilde ifade edebiliriz:

https://doi.org/10.36657/ihcd.2020.70 şeklindeki bir DOI adresinde;
  • doi.org” kayıt servisini,
  • "10" sayısı Uluslararası DOI Vakfını,
  • "36657" yayınevine ait DOI ön ekini
  • "ihcd.2020.70" ise yayıncı tarafından materyal için belirlenen tekil iç numarayı 
temsil eder.

DOI kısaltması ile anılan Digital Object Identifier (Dijital Nesne Tanımlayıcı), İnternet üzerinde yayınlanan içeriğe kolay erişimi sağlayan benzersiz numaralandırma ve erişim sistemidir.

DOI; dergi, makale, kitap, e-dergi, grafik, bildiri, broşür, resim, fotoğraf vb. her türlü materyal için alınabilecek bir numaradır. Bu numara sayesinde referans kısmında yapılan atıflarda karışıklıkların önüne geçilmesi amaçlanmıştır. DOI'si olan bir materyale istediğiniz zaman kesintisiz, kesin ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. 

Bir yayına tanımlanan DOI tekildir (unique). DOI'si bilinen bir nesnenin en son adresine DOI sistemi (http://dx.doi.org/) aracılığı ile erişilebilmektedir. 

DOI, URL, PURL ve URN gibi standartlar İnternet üzerindeki elektronik belgelerin keşfedilmesini ve bu bilgilerin dağıtımını bir ölçüde kolaylaştırmaktadır. 

DOI sistemi İnternet teknolojileriyle bütünleşik ortak bir entelektüel içerik yönetimi mekanizması geliştirmeyi amaçlamaktadır. Uluslararası DOI Vakfı tarafından yürütülen Dijital Nesne Tanımlama sistemi, dijital nesneleri adlandırmak, bu adları depolamak, İnternet aracılığıyla söz konusu nesneleri belirlemek ve bunlara erişmek için ABD Ulusal Araştırma Girişimleri Şirketi CNRI (Corporation for National Research Initiatives) tarafından geliştirilen dağıtık ve ölçeklenebilir bir bilgisayar sisteminden (CNRI Handle System) yararlanmaktadır.








Topkapı Mahallesi, Kahalbaşı Sokak, No: 31/1, 34093
Fatih, İstanbul, Türkiye
Tel.: +90 212 528 85 41 || Faks: +90 212 528 85 47